Trafik sigortası, aracınızla kaza yapmanız durumunda karşı tarafa ve üçüncü kişilere verilen hasar masrafları karşılayan zorunlu bir araç sigortasıdır. Karşı tarafta meydana gelebilecek maddi ve bedensel zararları teminat limitleri kapsamında ödeyerek araç sahiplerinin bütçesini korur.
Kaza yapıldığında karşı tarafın aracına, üçüncü kişilerin maddi varlıklarına ya da kamu mallarına zarar verilebilir. Kusurlu olunan böyle bir kazada birden fazla araç ya da maddi varlık zarar görürse hasar masrafları 200.000 TL’ye kadar trafik sigortanızın Kaza Başına Maddi Hazar Teminatı tarafından ödenir. Kaza başına ödenecek bu limit, kazada zarar gören maddi varlıklar arasında oransal olarak hesaplanarak karşılanır.
Trafik sigortasında Araç Başına Maddi Hasar teminatı sayesinde kaza sırasında karşı tarafın aracında oluşacak maddi zararlar teminat altına alınır. Araç başına teminat limiti 100.000 TL’dir. Kazada kusurlu olunması durumunda, karşı tarafın aracında oluşabilecek hasar masraflarını 100.000 TL’ye kadar olan kısmı trafik sigortasından karşılanır.
Kişi Başına Ölüm ve Sakatlanma Teminatı, kaza sonucunda hiç istenmese de üçüncü kişilerin sürekli sakatlık yaşaması durumunda ileride uğrayabilecekleri ekonomik kayıpları ve vefat eden kişilerin desteğinden yoksun kalan yakınlarının zararlarının karşılamasını sağlar. Ölüm ve sakatlanma teminatının kişi başına limiti 1.000.000 TL’dir, bu limit dahilinde karşı tarafa ödeme yapılır.
Kaza Başına Ölüm ve Sakatlanma Teminatı, birden fazla kişinin sakatlanması veya vefatıyla sonuçlanan trafik kazalarında devreye girer. Kaza sonucu üçüncü kişilerin sürekli sakatlık yaşaması durumunda ileride uğrayabilecekleri ekonomik kayıpları ve vefat eden kişinin yakınlarının destekten mahrum kalma zararları bu teminat kapsamında karşılanır. Kaza başına ölüm ve sakatlanma teminatının limiti, 5.000.000 TL’dir.
Trafik Sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenmiştir ve her yıl yenilenmek zorundadır.
Trafik Sigortası olmadan trafiğe çıkan araçlar hem bağlanmakta hem de para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca geçmiş yıllardan kazanılmış hasarsızlık indirimi gibi haklar da kaybedilmektedir.
Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmamanın cezası Maliye Bakanlığına ait ceza kanununda 2022 yılı için 169 TL olarak belirlenmiştir. Eğer sigortanızı yaptırmadıysanız erken ödemeden yararlanıp 15 gün içerisinde yaptırarak 147 TL ceza ödersiniz. Trafik Sigortasını hiç yaptırmama ve yenilememe durumunda ise her ay %5 gecikme zammı uygulanmaktadır.